Följ Region Uppsala

Vykortskampanj ska locka äldre att vaccinera sig mot säsongsinfluensa

Pressmeddelande   •   Nov 07, 2016 10:09 CET

Uppsala län ligger sämre till än resten av landet när det gäller att vaccinera sig mot säsongsinfluensa. Bara 40 procent av dem som ingår i riskgruppen 65-åringar och äldre tar sprutan – trots att det är gratis. Nu drar landstinget igång en kampanj för att få fler att vaccinera sig.

Erbjudandet om gratis influensavaccination för riskgrupper har funnits i flera år, men i år gör landstinget en extra satsning på att nå ut med information.

Inför vaccinationsstarten den 9 november kommer alla länsinvånare som är 65 år och äldre få ett vykort hemskickat med information med information om hur de kan skydda sig med en gratis spruta.

Tyvärr är det många som missar den här möjligheten. På riksnivå är det bara hälften av de äldre som vaccinerar sig och här i Uppsala län ligger vi ännu sämre till, knappt 40 procent, säger smittskyddsläkare Mats Ericsson.

– Det här är bekymmersamt. Influensa är en allvarlig sjukdom, särskilt för äldre och personer med vissa kroniska sjukdomar. Om man är i riskgruppen kan influensa vara en livshotande sjukdom. Det är dumt att chansa när det nu finns ett bra skydd.

Målet med kampanjen är att 70 procent av länets invånare över 65 år ska vaccinera sig inför årets influensasäsong.

– Helst skulle vi självklart vilja att alla tog vaccinet, men vi börjar från en låg nivå, så vi får ta det stegvis, säger Mats Ericsson.

Erbjudandet om gratis vaccination mot säsongsinfluensa gäller vissa riskgrupper, bland annat personer över 65 år, gravida kvinnor i senare delen av graviditeten, vuxna och barn med vissa diagnoser som hjärt- och lungsjukdom, kraftigt nedsatt immunförsvar och svår astma samt barn med flerfunktionshinder.

Landstinget gör också en satsning på interninformation för att få av dem som arbetar inom vården att vaccinera sig.

– Bara runt en tredjedel av dem som kommer i kontakt med patienter har tagit vaccinet tidigare år, och det är en alldeles för låg andel, säger Mats Ericsson.

Ytterligare information:
Mats Ericsson, smittskyddsläkare, tel 076-721 65 88

Läs mer:
Information på 1177 Vårdguiden om vaccination mot influensa