Följ Region Uppsala

​Utvecklingsår för nya sjuksköterskor permanentas

Pressmeddelande   •   Maj 24, 2016 15:11 CEST

Landstingets satsning på ett kliniskt utvecklingsår för nya sjuksköterskor ska permanentas. Det beslutade sjukhusstyrelsen idag.

– Försöksverksamheten som har pågått under ett år har varit mycket lyckad. Därför vill vi se till att den blir kvar och går in i ordinarie verksamhet. Det är viktigt att stärka de nyutexaminerade sjuksköterskorna så att de får en bra start när de går över till yrkeslivet, säger Vivianne Macdisi (S), ordförande för sjukhusstyrelsen.

Beslutet innebär att alla nyanställda och nyutexaminerade sjuksköterskor vid Akademiska sjukhuset och Lasarettet i Enköping ska genomgå kliniskt utvecklingsår från hösten 2016.

Året syftar till att ge en förstärkt yrkesintroduktion. Programmet är schemalagt under cirka 20 procent av arbetstiden och innehåller en blandning av teori och praktik. Bland annat erbjuds sjuksköterskorna föreläsningar och diskussionsseminarier med erfarna sjuksköterskor inom områden som stresshantering, kommunikation och ledarskap. Sköterskorna får också öva på praktiska moment tillsammans med erfarna instruktörer.

Sedan hösten 2015 har cirka 170 sjuksköterskor deltagit i programmet.

Ytterligare information:
Vivianne Macdisi (S), ordförande sjukhusstyrelsen, tel 070-890 81 55
Marie Tollefsen Markström, chef kliniskt träningscentrum, tel 070-612 60 75