Följ Region Uppsala

​Så har vårdcentralerna öppet i sommar

Pressmeddelande   •   Jun 08, 2018 09:00 CEST

Torun Hall, förvaltningsdirektör för Nära vård och hälsa

Nu börjar sommaröppettiderna gälla vid Region Uppsalas egna vårdcentraler.

De flesta huvudvårdcentraler har öppet i stort sett som vanligt under sommaren, men några mindre enheter stänger mitt i sommaren, liksom några distriktssköterskemottagningar. Där kommer patienterna att hänvisas till närmsta vårdcentral.

– Vi är tvungna att dra ner lite grand på verksamheten för att våra medarbetare ska kunna få välförtjänt semester. Men vi arbetar hårt för att vara tillgängliga och hålla nere stängningarna till ett minimum, säger Torun Hall, förvaltningsdirektör för förvaltningen Nära vård och hälsa, där Region Uppsalas egna vårdcentraler ingår

– Min bedömning är att vi kommer att klara sommaren bra. Vi prioriterar alltid utifrån medicinska behov och tar om hand om patienterna utifrån en etablerad prioriteringsordning. Under semesterperioden planerar vi exempelvis in färre årskontroller för att klara att vara tillgänglig för mer akuta åkommor.

Torun Hall påminner också om att det finns flera sätt att få hjälp och råd när den ordinarie mottagningen håller stängt.

– Det finns mycket bra information på 1177.se, med massor av egenvårdsråd. Man kan också ringa 1177 Vårdguiden för att få råd om vård. De har öppet dygnet runt.

– Sedan finns det också e-tjänster på 1177.se. Där kan man gå in när som helst på dygnet och se sina bokade tider, avboka tid direkt och förnya sina recept. Man loggar enklast in med e-legitimation, säger Torun Hall.

I det länkade dokumentet framgår vilka vårdcentraler som har begränsningar i öppethållandet under sommaren och vart patienterna hänvisas. Aktuella öppettider och drop-in-tider finns också alltid på respektive vårdcentrals hemsida.

Samtliga vårdcentraler i Uppsala län