Följ Region Uppsala

Premiär för Kulturting i Uppsala

Pressmeddelande   •   Mar 06, 2017 08:00 CET

Stina Wollter är en av kulturutövarna på årets Kulturting. Foto: Lisa Ångman

Den 8–9 mars bjuder Region Uppsala in till Kulturting 2017, en spännande mix av forskning, samhällsdebatt, samtal och kulturupplevelser. Det är första gången som Region Uppsala står värd, och bland de inbjudna kulturutövarna märks Stina Wollter, Po Tidholm och Daniel Boyacioglu.

Några axplock ur årets program med temat ”samtid & framtid” är:

  • Po Tidholm, som gjorde den omtalade tv-serien ”Resten av Sverige”, reflekterar över de utmaningar som urbaniseringen för med sig för konsten och kulturen.
  • Konstnären och radioprofilen Stina Wollter – nu även aktuell i Let´s Dance – möter regissören och skribenten Stina Oscarson i ett samtal om konst, kultur och motstånd.
  • Lars Strannegård, professor på Handelshögskolan, talar om kulturens mätbarhet.
  • Poeterna Daniel Boyacioglu och Iman Talabani belyser motsättningen mellan den offentliga kulturens etablerade estetiska preferenser och kulturens mångfald av uttryck.
  • Politikern Niclas Malmberg pratar om kultur som det fjärde välfärdsområdet och om varför vi alla behöver konst och kultur för att må bra, utvecklas och mötas.

Det bjuds även på dans av koreografigruppen Svärmen med Rasmus Ölme och visning av den från Cannes filmfestival kända kortfilmen Her Self. Tinget, som äger rum på Uppsala Konsert & Kongress, avslutas med antirasistisk folkmusik med Sara och Samantha.

  • Det är verkligen glädjande att vi kan presentera ett så aktuellt och spännande program när Region Uppsala nu för första gången har huvudansvaret för Kulturting. Roligt är också att så många anmält sig till tinget, drygt 230 deltagare kommer att få ta del av detta, som jag tror, inspirerande arrangemang säger projektledare Lisa Ångman.

Kulturtinget är ett årligen återkommande evenemang och en kreativ mötesplats för politiker och tjänstemän, men öppet för alla. Kulturtinget har under åren utvecklats till en viktig arena för dialog och förmedling av kunskap kring aktuella frågor rörande kultur och kulturpolitik.

Kulturtinget är ett samarbete mellan Region Uppsala, Region Örebro län, Region Västmanland, Landstinget Sörmland och Region Gävleborg.

Det fullständiga programmet finns på www.regionuppsala.se/kulturting

Ytterligare upplysningar:Lisa Ångman, projektledare, 070-618 66 24, lisa.angman@regionuppsala.se
Sara Forsman, projektkoordinator, 072-141 26 92, sara.forsman@regionuppsala.se