Följ Region Uppsala

Landstinget inför extra prov på köpet för att upptäcka fler fall av gonorré

Pressmeddelande   •   Maj 26, 2014 13:18 CEST

Den som testar sig för klamydia kommer i fortsättningen att få ett gonorrétest "på köpet". Landstinget i Uppsala län inför den här veckan nya rutiner för analyser.

– Gonorré ökar på många håll i Sverige. Genom att införa den här kombinerade klamydia- och gonorréprovtagningen hoppas vi kunna upptäcka fler fall, säger Mats Ericsson, smittskyddsläkare i Uppsala län.

Klamydia är en av de vanligaste könssjukdomarna i Sverige, särskilt bland unga. Varje år anmäls cirka 1 300 fall av klamydia i Uppsala län. Gonorré är mer ovanlig, med cirka 20 anmälda fall per år i länet.

Den kombinerade analysen har redan införts i andra landsting, bland annat Halland och Värmland. Erfarenheterna därifrån är att man hittar fler fall av gonorré jämfört med tidigare.

– Det finns förmodligen ett mörkertal av gonorré även i vårt län. De flesta män får symtom, men det är inte säkert att de förstår vad det är. Och många kvinnor får inga symtom. Genom att utöka analyserna kan vi upptäcka smittan tidigare och då blir det lättare att bekämpa den och förhindra fortsatt smittspridning, säger Mats Ericsson.

Fakta om klamydia och gonorré

Både klamydia och gonorré orsakas av bakterier och smittar genom oskyddat sex. Båda sjukdomarna är allvarliga. Klamydia kan orsaka inflammationer på äggledare och sterilitet. Gonorré kan leda till blodförgiftning med ledinflammationer som följd. Därför är det viktigt att man får behandling snabbt. Eventuella symtom brukar komma en till tre veckor efter att man har smittats av klamydia eller en vecka efter att man smittats av gonorré.

Landstinget erbjuder tester som man kan göra hemma. Testet beställs via http://www.klamydiatest.nu/. Testet består av ett urinprov för män och ett slidprov för kvinnor.

Det går också bra att vända sig till en ungdomsmottagning eller vårdcentral för rådgivning och undersökning. Det kostar inget att testa sig eller få behandling för klamydia och gonorré.

Mer information:
Mats Ericsson, smittskyddsläkare, tel 076-721 65 88