Följ Region Uppsala

​​Kraftig fördyring av ny vårdbyggnad på Akademiska

Pressmeddelande   •   Jun 23, 2015 10:49 CEST

Den nya vård- och behandlingsbyggnaden som nu byggs på Akademiska sjukhuset kommer att bli kraftigt fördyrad, i värsta fall med så mycket som en halv miljard kronor. Idag presenterades de nya siffrorna för produktionsstyrelsen.

Enligt de ursprungliga kalkylerna skulle byggnaden kosta 1,8 miljarder kronor att uppföra. Nu har det visat sig bli betydligt dyrare. Bland annat har pålningsarbetet blivit mer omfattande än planerat, vilket har gett ökade kostnader, både för själva pålningen och för de förseningar som uppstått. En annan fördyring beror på att kalkylerna för till exempel el, vvs och markarbeten har visat sig vara alltför lågt räknade. Dessutom har programändringar drivit upp kostnaderna ytterligare.

– Vi ser mycket allvarligt på det här. Det är ett extraordinärt läge, eftersom landstinget redan tidigare har ett svårt ekonomiskt läge. Därför har vi idag sammankallat landstingsstyrelsens arbetsutskott till ett extra sammanträde, säger landstingsstyrelsens ordförande Börje Wennberg (S).

– Vår första prioritet är att skyndsamt se över möjligheterna att minska kostnaderna och begränsa fördyringen. Vi måste också klarlägga var ansvaret ligger och i vilken mån landstinget skyddas av avtal och försäkringar. Vi avser också att göra en översyn av hela projektet Framtidens Akademiska, säger Börje Wennberg.

Ytterligare information:

Börje Wennberg (S), landstingsstyrelsens ordförande, tel 070-634 82 14 (tillgänglig efter kl 13)
Thord Hägg, förvaltningsdirektör Landstingsservice, tel 070-611 02 13