Följ Region Uppsala

Klamydian minskar i Uppsala län

Pressmeddelande   •   Sep 26, 2014 10:07 CEST

Antalet rapporterade klamydiafall har minskat i Uppsala län under perioden januari till augusti i år. Det visar ny statistik som landstinget har tagit fram inför Klamydiamåndagen, som infaller den 29 september. Hittills har 771 fall rapporterats, jämfört med 813 under samma period förra året.

– Vi får vänta tills årets slut innan vi säkert kan säga att det är ett trendbrott, men det är positivt att det ser ut att gå åt rätt håll, säger Björn Herrmann, mikrobiolog vid landstingets mikrobiologiska laboratorium.

Sedan 2012 erbjuder landstinget provtagning för klamydia via provtagningskit som skickas hem till alla som beställer det.

– Genom att erbjuda den här möjligheten når vi personer som annars inte skulle ha testat sig. Och när vi hittar smittan på ett tidigt stadium är det lättare att spåra den och förhindra att den förs vidare.

Alla som är 15 år eller äldre kan beställa ett test. Detta görs via e-tjänsten ”Mina vårdkontakter” på 1177.se, som man får tillgång till genom att öppna ett personligt konto.

Landstinget arbetar också på andra sätt för att minska spridningen av klamydia. Bland annat har landstinget satsat på att förse unga med kostnadsfria kondomer. Sedan 2011 har 180 000 kondomer delats ut varje år. Landstinget stöder också Uppsala studentkårs verksamhet Kondoma Mera!, som sprider information om säkert sex till målgruppen studenter.

Mer om klamydia:
Under 2013 fick 1 344 personer i Uppsala län klamydia. Infektionen är vanligast i åldrarna 15-29 år. Många som smittas får inga symptom. En obehandlad infektion kan leda till problem med att få barn i framtiden.

Klamydia är anmälningspliktigt enligt smittskyddslagen. Det innebär att en person som misstänker att den smittats är skyldig att testa sig. Man måste även hjälpa till med smittspårning och lämna uppgifter om vilka partners man haft – något som görs anonymt.

Mer om Klamydiamåndagen:
Den 29 september startar årets Klamydiamåndagskampanj, en nationell kampanj som riktar sig till män i åldrarna 20-24 år. I årets kampanj har man tagit hjälp av artister som gör remixer på sina låtar för att sprida budskapet om testning.

Ytterligare information:
Björn Herrmann, mikrobiolog, landstingets mikrobiologiska laboratorium, tel: 070-699 39 52
Marie Björlin, STI-samordnare, smittskyddsenheten, tel 018-611 03 85