Följ Region Uppsala

Kampanjvecka för ökad cellprovtagning startar på måndag

Pressmeddelande   •   Maj 12, 2016 10:17 CEST

På måndag inleder landstinget en veckolång kampanj för ökad cellprovtagning. Kampanjen har funnits i några år som ett återkommande nationellt evenemang, men det är första gången som Landstinget i Uppsala län medverkar.

– Vi hoppas att det här ska ge en extra skjuts till cellprovtagningen, säger landstingets mödrahälsovårdsöverläkare Birgitta Segeblad.

Under kampanjveckan kommer kvinnor att påminnas om vikten av att testa sig för livmoderhalscancer via bland annat bioreklam och skyltar på bussar och tåg. ”När tog du cellprov senast?” lyder budskapet.

I Uppsala län erbjuds kvinnor i åldrarna 23-50 år cellprovtagning vart tredje år och kvinnor som är 51-60 år vart femte år. Men den som missade att testa sig när erbjudandet kom behöver inte vänta tills nästa kallelse kommer.

– Har man på känn att det var länge sedan man testade sig, men inte riktigt vet när det var, går det bra att kontakta barnmorskemottagningen, så kollar de upp det. Om det visar sig att det är dags att ta prov så får man göra det, säger Birgitta Segeblad.

– Det är viktigt att testa sig regelbundet så att eventuella cellförändringar kan upptäckas tidigt. Vi vet att cellprovtagning räddar liv.

Barnmorskemottagningarna runtom i länet har beredskap för att ta emot fler kvinnor under cellprovtagningsveckan. Några barnmorskemottagningar har utökade öppettider och vissa har också drop-in-mottagning.

Från den 1 juli i år är det kostnadsfritt att ta cellprov inom ramen för screeningen efter ett beslut i landstingsfullmäktige.

– Andelen kvinnor som tar cellprov i Uppsala län har varit alldeles för låg under lång tid. Nu vill vi öka den, både genom information och genom att på andra sätt underlätta för provtagning. Att ta bort avgiften är ett sätt. Ingen ska behöva avstå från att testa sig för att man inte har råd, säger Vivianne Macdisi (S), ordförande för sjukhusstyrelsen.

Ytterligare information:
Birgitta Segeblad, mödrahälsovårdsöverläkare Akademiska sjukhuset, tel 018-611 57 93
Vivianne Macdisi (S), ordf sjukhusstyrelsen, tel 070-890 81 55