Följ Region Uppsala

Disa Krosness får Region Uppsalas dansresidens 2018

Pressmeddelande   •   Apr 23, 2018 08:15 CEST

Disa Krosness är mottagare av Region Uppsalas dansresidens 2018. Fotograf: Noah Hellwig

Mottagare av årets residens inom området danskonst är Disa Krosness, en välmeriterad danskonstnär, koreograf och producent.

Region Uppsala inrättade residenset 2017 som en del av satsningen "Dans i rörelse" med stöd från Statens kulturråd. Residenset sträcker sig över två veckor och ger en professionell koreograf möjlighet att arbeta processinriktat. Danskonstnärer från hela Sverige är välkomna att söka och i år inkom totalt 14 ansökningar.

Efter samråd med sakkunniga inom scenkonstområdet valde Kulturenheten slutligen Disa Krosness till mottagare av Region Uppsalas andra dansresidens. Residenset är förlagt till Eric Sahlström Institutet i Tobo, Tierps kommun, ett nationellt centrum för dans och folkmusik där det bedrivits utbildningar sedan 1998. I residenset ingår boende för max 5 personer, mat och ett stipendium på 40 000 kr för en tvåveckorsperiod.

Disa Krosness vill inom ramen för residenset slutföra scenkonstverket The stories of my life, som hon kallar en ”manifestation av hur upplevelsen, sanningen, alltid ligger hos betraktaren”. Verket kommer att bli en förening av texter i form av personliga berättelser, dans och musik. Hon kommer att samarbeta med musikern och kompositören Emma Augustsson. Publiken kommer också att vara delaktig i föreställningen.

– Min förhoppning är att samla historier som på något sätt berört mig och mitt liv och genom rörelse, musik och text skapa en ny kropp, en ny tidslinje. Jag önskar beröra betraktaren på ett sätt som i bästa fall kan skänka insikt i själsliga trassel och ge nya perspektiv på vardagens mysterier, säger Disa Krosness.

Hon säger vidare att detta projekt ligger henne mycket nära om hjärtat och att det av den anledningen är svårt att beskriva i ord.

– Därför betyder det kanske extra mycket att få detta residens, att någon tror på min idé i dess linda. Det är så viktigt i början av en process - att få förtroendet att skapa fritt.

Kort om Disa Krosness
Disa utbildade sig vid The Danish National School of Performing Arts 2005–2009 i Köpenhamn och har sedan dess arbetat som dansare och koreograf med bas i Stockholm. Hon var ledamot i Danscentrum Stockholms styrelse i tre år där hon bl.a. initierade DCIntro, en plattform för scenkonst i process. 2010–2011 startade och drev hon Friends, with Benefits - ett öppet nätverk för att främja kommunikation och samarbete mellan kvinnliga dansare. Disa har skapat verk för både barn och vuxen publik i samarbete med andra danskonstnärer på Tegelscenen, men även på uppdrag för teater och opera.

För mer information kontakta
Disa Krosness, 073-937 40 95, disakrosness@gmail.com
Eva Forsberg Pejler, danskonsulent, Kulturenheten, 018-611 62 62, 070-390 62 62,eva.forsberg.pejler@regionuppsala.se
Pernilla Högström, verksamhetschef, Kulturenheten, 018-611 62 63, 070-611 60 15, pernilla.hogstrom@regionuppsala.s