Följ Region Uppsala

Allt fler unga i Uppsala utan karies

Pressmeddelande   •   Feb 04, 2015 09:51 CET

- Man tror att det inte kan bli bättre, men det kan det!
Det säger Pia Gabre, cheftandläkare på Folktandvården i Uppsala län, med anledning av att andelen kariesfria barn och unga i länet ökat - igen.

I fjol lämnade tre av fyra barn och unga i Uppsala län Folktandvården utan karies och fyllningar på kontaktytorna. Det är mycket fina siffror i nationell jämförelse - Uppsala är fortsatt i topp.
- Man tror varje år att det inte kan bli bättre än så här, men det kan det. Det är såklart fantastiskt kul för våra 19-åringar att de får en så fantastisk start i vuxentandvården och när de ska börja ta eget ansvar för munhälsan, säger Pia Gabre, cheftandläkare på Folktandvården.

Individens insats viktig

Ökningen är genomgående i hela länet och data baseras på de 60 000 3-19-åringar som är listade hos Folktandvården.
- På sätt och vis är det här också en examen för oss och vårt arbete med barn- och ungdomstandvård och de insatser som de själva gör hemma i badrummet varje dag. Det visar att vår utveckling av individanpassad vård lönar sig och att man kan göra så mycket på egen hand, säger Pia Gabre.

Individanpassningen innebär att varje person kallas efter vilken risk som finns att utveckla karies. Medan vissa kan kallas med 22 månaders mellanrum, kallas andra mer frekvent.
­- Det gör att vi kan ge mer stöd åt dem med större behov, säger Pia Gabre.

Folktandvårdens förebyggande arbete i för- och grundskolor bidrar också till resultatet. I fjol fick 98 procent av alla elever i länet ökad kunskap, råd och tips för en bättre munhälsa.

För mer information, ring Pia Gabre, cheftandläkare 018- 611 64 89