Följ Region Uppsala

Uppsala Loves Hiphop deltar i årets mentorskapsprogram i dans

Nyhet   •   Feb 16, 2018 08:38 CET

Mateja Kovacevic och Catarina Zarazua är projektledare i Uppsala Loves Hiphop. Foto: Vicci Lidback

Region Uppsala har utsett 2018 års deltagare i mentorskapsprogrammet inom dans. Årets adept är dansföreningen Uppsala Loves Hiphop som drivs av Mateja Kovacevic och Catarina Zarazua.

Uppsala Loves Hiphop har tidigare fått utmärkelsen "Årets Kreativaste Uppsalabo" och mottagit #GeTillbaka-stipendiet för unga förebilder på galan Årets Företagare i Sverige 2017. De vill ge elever och besökare förebilder och kunskap om vad hiphop är genom att bland annat arrangera "öppen träning", workshops, events, uppträdanden och skolprojekt. De uppmuntrar tjejer att ta mer plats och inspirerar killar till att ta steget in i dansvärlden.

Uppsala Loves Hiphop sökte till mentorskapsprogrammet för att de vill genomföra sin första stora produktion, "The hiphop symphony", i samarbete med Uppsala Blåsarsymfoniker. Upplägget är att fem kvinnliga dansare möter Uppsala Blåsarsymfoniker (UBS) för att hylla hiphop-kulturen. UBS spelar och tolkar utvalda hiphop-låtar där de utmanar dansarna att ta fram ett brett spektrum av konstnärliga uttrycksformer som bryter gränser. Syftet är att skapa en ny, unik föreställning där hiphop, dans och symfonisk blåsorkester skapar interkulturella möten. Målet är att produktionens mångfald av konstnärliga uttryck ska locka en blandad publik från olika världar.

Ambra Succi är årets mentor

Årets mentor är Ambra Succi som är koreograf/dansare/pedagog med lång erfarenhet av att vara professionellt verksam inom dansområdet, både nationellt och internationellt. Ambra har varit med i ett flertal TV-shower, bland andra Melodifestivalen, där hon två år i rad har koreograferat de vinnande bidragen, Loreen 2012 och Robin Stjernberg 2013. Som medlem i dansgruppen Bounce Streetdance Company (1998–2010) medverkade hon i ett antal produktioner som väckte stor uppmärksamhet i både Sverige och övriga världen.

Syftet med mentorskapsprogrammet är att stärka danskonstnärer i länet genom utveckling och stöd. Programmet består av två träffar per månad, totalt sex träffar, där varje tillfälle varar i två timmar.

Mentorskapsprogrammet är en del av det regionala utvecklingsprojektet "Dans i rörelse" med stöd av Statens Kulturråd.

För mer information kontakta

Eva Forsberg Pejler, danskonsulent, Kulturenheten, Region Uppsala, 018-611 62 62, 070-390 62 62, eva.forsberg.pejler@regionuppsala.se