Följ Region Uppsala

Uppsala inför ST-tjänster i orofacial medicin

Nyhet   •   Dec 15, 2017 08:42 CET

I juni blir tandvård för sköra och sjuka, även kallat orofacial medicin, en specialitet. Folktandvården Uppsala län inför därför två ST-tjänster på ämnesområdet.

Folktandvården inför två ST-tjänster inom orofacial medicin, sjukhustandvård.
- Det gör att vi kan säkerställa en hög kompetens och kvalitet inom ett väldigt viktigt område – tandvård för sköra och sjuka, säger Meral Karakas, verksamhetschef för sjukhustandvården.

Specialiteten orofacial medicin inriktar sig på att behandla vuxna patienter med systemsjukdomar, funktionsnedsättningar eller psykisk ohälsa. Beslutet att införa ämnesområdet som en nionde specialitet fattades i veckan och införs i juni 2018 men Folktandvården i Uppsala län ligger i framkant och annonserar redan nu tjänsterna.

- Vi tycker att det här är angeläget. Vi vill fortsätta förstärka sjukhustandvården för en allt äldre befolkning i vår växande region. Målet är att vara igång med ST-tjänsterna när specialiteten införs i juni, säger cheftandläkare Pia Gabre.

Meral Karakas, verksamhetschef för sjukhustandvården i Uppsala och Enköping, där även den uppsökande och mobila tandvården och Kunskapscentrum för äldretandvård ingår, är nöjd.

- Det här gör att vi kan säkerställa en hög kompetens och kvalitet inom ett väldigt viktigt område – tandvård för vuxna patienter med särskilda behov sköra och sjuka. Det blir ett bra tillskott och tydliggör vilken kompetens som behövs för att möta dessa patienter, säger hon.

Satsningen är en del i den reviderade plan och budget som regionfullmäktige beslutade om den 29 november. Det ökade anslaget till Folktandvården är på cirka 1,3 miljoner kronor. Folktandvården Uppsala län har därefter totalt sju ST-tjänster.