Följ Region Uppsala

Sommaröppet i Primärvården

Nyhet   •   Maj 20, 2016 12:02 CEST

Primärvården, landstingets egna vårdcentraler, kommer att ha fortsatt öppet under sommaren. Däremot kan vissa filialer, liksom tidigare år, vara stängda under kortare perioder.


Det råder stor brist på läkare som är specialister i allmänmedicin i hela landet, en brist som nu har nått Uppsala län. Cirka 30 procent av distriktsläkartjänsterna inom Primärvården är för närvarande obesatta.

– Semesterperioden är alltid en utmaning, men i år har vi ett besvärligare läge än tidigare, säger primärvårdsdirektör Göran Angergård.

Primärvården har beslutat att husläkarmottagningarna vid alla fullskaliga vårdcentraler, inklusive Alunda, som varit omnämnt i medierna, ska fortsätta att vara öppna under hela sommaren. Även vårdcentralen i Årsta ska fortsätta att hålla öppet och kommer att bemannas av hyrläkare.

– Varje vårdcentral kommer att göra sin egen sommarplanering. Det innebär att vissa vårdcentraler, som har många vakanser, kan få problem, till exempel om medarbetare blir sjuka. Som en sista åtgärd kan det förekomma att vi behöver stänga husläkarmottagningar enstaka dagar och hänvisa till andra vårdcentraler. Men huvudregeln är förstås att de ska ha öppet, säger Göran Angergård.

Några vårdcentralsfilialer kommer, liksom tidigare år, att stänga en kortare period och hänvisa patienterna till huvudvårdcentralen som filialen tillhör. Några vårdcentraler kommer också att ha ändrade öppettider, till exempel för drop-in-besök. Varje vårdcentral och vårdcentralsfilial informerar på sin egen webbplats om vilka öppettider som gäller.

– Vi vill också påminna alla om att man alltid kan ringa sjukvårdsrådgivningen 1177 för att få råd. Telefonen bemannas av sjukvårdsutbildad personal, dygnet runt, säger Göran Angergård.