Följ Region Uppsala

Patienter får möjlighet att kommentera journaler på nätet

Nyhet   •   Mar 25, 2015 16:15 CET

Nu blir det lättare för patienter att kommentera vad som står i deras journaler. Idag öppnade Landstinget i Uppsala län e-hälsotjänsten ”Patientens noteringar”.

Landstinget i Uppsala län var först i Sverige med att göra det möjligt för patienter att ta del av sina journaler via nätet. Sedan starten för två år sedan har över 80 000 personer använt möjligheten att logga in.

Landstinget har också infört en rad andra självservicetjänster via nätet. Bland annat kan patienter skicka och ta emot meddelanden från vården, boka tider, lista sig, följa remisser, avge hälsodeklaration, uppdatera kontaktuppgifter och ta del av journalloggar.

Nu tar landstinget ytterligare ett steg och inför ”Patientens noteringar”. Tjänsten innebär att det blir möjligt för en patient att göra noteringar med egna kommentarer till det som står i patientjournalen. Kommentarerna hamnar inte direkt i journalen, utan lagras separat. Patienten avgör själv vem som ska ha tillgång till kommentarerna.

Vårdpersonal är inte skyldig att leta rätt på eventuella kommentarer. Om en patient vill vara säker på att noteringarna uppmärksammas behöver han eller hon säga till om detta särskilt.

För att ta del av sin journal loggar man in i e-tjänsten Mina vårdkontakter.

E-tjänsten Mina vårdkontakter