Följ Region Uppsala

Litteraturkarusellen har snurrat igång med Martin Schibbye och Nina Wähä

Nyhet   •   Sep 16, 2019 10:18 CEST

Nina Wähä och Martin Schibbye. Foto: Kajsa Göransson (Nina), Rikard Westman/Stora Journalistpriset (Martin)

Höstens omgång av Litteraturkarusellen har nu startat i och med Martin Schibbyes välbesökta och uppskattade besök i Östervåla bibliotek den 11 september. Höstens andra författare, Nina Wähä, påbörjar sin turné till länets folkbibliotek den 6 oktober i Enköping.

Martin Schibbye gav i augusti ut boken Jakten på Dawit. Han har lyckats ta sig in i det hemlighetsfulla Eritrea och där träffat de män som har nyckeln till Dawit Isaaks cell, där han suttit fängslad i över 17 år. Jakten på Dawit för också Martin Schibbye till Genève, till Dawits familj i Göteborgsförorten Kållered och till de kollegor som tillsammans med Dawit bedrev den oberoende journalistik som fick honom fängslad.

Martin Schibbyes förra bok, 438 dagar, Augustnominerades och har sålt i omkring en kvarts miljon exemplar. Filmversionen av boken, med Gustaf Skarsgård i rollen som Martin, hade biopremiär den 30 augusti.

Nina Wähä debuterade 2007 med romanen S som i syster, som följdes upp av Titta inte bakåt! (2010). Romanen Testamente (2019) har hyllats av kritiker och är en familjeroman som inte liknar något annat. Lite som om Thomas Vinterbergs film Festen släppts ner i ett Jonathan Safran Foerskt universum.

"Är man ansvarig för sin familjs synder? Kan man egentligen göra något för att förändra historien? Kan man kanske skriva om den?” Det är frågor Nina Wähä ställer i sin roman Testamente där vi möter Annie, som när hon blir gravid motvilligt åker hem till platsen där hon växte upp. Bondgården ligger i Tornedalen, med sitt eget språk, sitt eget meänkieli. Inte svenska, inte finska, något tredje. Ingen blir särskilt glad över att se henne.

Om Litteraturkarusellen

Litteraturkarusellen är ett läs- och litteraturfrämjande samarbete mellan Regionbibliotek Uppsala och kommunbiblioteken i Uppsala län. Varje höst och vår besöker två författare folkbibliotek i länet. Litteraturkarusellen har pågått sedan 2014 och är en del av Region Uppsalas litteratursatsning och arbete för biblioteksutveckling.

Läs mer om Litteraturkarusellen och se höstens turnéplan på www.regionuppsala.se/litteraturkarusellen


För mer information kontakta:

Stefan Eurenius, bibliotekskonsulent, Regionbibliotek Uppsala, 018-611 66 19, 076-721 82 41, stefan.eurenius@regionuppsala.se