Följ Region Uppsala

Knivstatandläkare startade EU-projekt

Nyhet   •   Nov 09, 2015 13:51 CET

Maria Nicolescu, till vardags tandläkare på Folktandvården i Knivsta, arbetar för att förbättra tandhälsan på barn i länder där tandhygienistyrket saknas. Hon gör det genom ett EU-projekt "Youth Community-based Oral Health Learning Model"(Com4you").

Maria kommer själv från Rumänien och såg att - trots att där finns fler tandläkare än i Sverige och i övriga Europa – så har befolkningen väldigt dålig tandhälsa. Det saknas förebyggande tandvård och tandhygienister och staten betalar i praktiken inte för tandvård för barn.
- Då kom jag på idén att man kan ta hjälp av andra samhällsaktörer såsom lärare, sjuksköterskor, föräldrar och andra som har kontakt med barn. Vi lär dem om munhygien, kost, tobak, tandhälsa, med mera så att de kan lära barnen vidare, säger hon.
På måndag, den 16 november, åker hon ner igen.

Långsiktigt mål

Det långsiktiga målet är att införa tandhygienistyrket i de länder där det inte finns, men vägen dit är lång.
- Vi har stöd för idén av European Dental Hygienists Federation men det viktigaste är att börja någonstans, och vi tänker använda resultaten från projektet för att bevisa att tandhygienisterna behövs, säger Maria Nicolescu.
- Det här handlar inte bara om Rumänien utan om alla länder där tandhygienistyrket saknas. Man kan nyttja modellen som vi ska ta fram i andra länder också där behovet finns.

Projektet vänder sig till barn och ungdomar mellan 13-30 år. Det startade i våras och ska pågå i två år. Förutom Sverige (Karolinska institutet) ingår Spanien (European Dental Hygienists Federation, EDHF) och Rumänien (bland annat Tandläkarhögskolan i Bukarest).

För mer information, Maria Nicolescu 0708-767549