Följ Region Uppsala

Fler använder hälso- och sjukvårdens e-tjänster

Nyhet   •   Okt 23, 2015 14:37 CEST

Användningen av hälso- och sjukvårdens e-tjänster ökar kraftigt i Uppsala län. Det visar ny statistik. Under september gjordes 66 000 inloggningar på 1177.se, en ökning med 73 procent jämfört med samma period förra året.

– Vi har i flera år informerat om vilka möjligheter som finns och nu ser vi att allt fler använder tjänsterna, säger kommunikationsdirektör Louise Arodén Arvidsson.

Hösten 2011 började landstinget att erbjuda e-tjänster. Sedan dess har 113 000 av länets invånare utnyttjat möjligheten att till exempel förnya recept, boka och ändra tid på mottagning eller ta del av sin journal. Den tjänst som är populärast är journalen, som landstinget var först i Sverige med att erbjuda. I september tog 24 876 personer del av sin journal vid ett eller flera tillfällen.

En färsk attitydmätning som gjorts av 1177 Vårdguiden visar också att invånarna är nöjda med tjänsterna. Undersökningen genomfördes som en webbenkät, där ett så kallat Nöjd Kund-Index togs fram. NKI i Uppsala län ligger på 73, där gränsen för mycket nöjd är 74.

Den tjänst som invånarna var nöjdast med var att se vilka läkemedel på recept. Det fick ett nöjdhetsvärde på 9 jämfört med 8,1 i riket. Invånarna var också nöjda med möjligheten att ta del av sin journal, med medelvärdet 8,1 jämfört med 7,5 i riket. Tjänsten boka/omboka tid fick 7,9, jämfört med 7,4 i riket.

Namnbyte

Hälso- och sjukvårdens e-tjänster har tidigare gått under namnet ”Mina vårdkontakter”. Från och med i höst byter de namn till ”1177 Vårdguidens e-tjänster”.

– 1177 Vårdguiden är en samlingsplats för den svenska hälso- och sjukvården och där finns både information och olika sorters tjänster för den som är inloggad. Det blir enklare och tydligare för användarna om vi har samma namn för både informationen och tjänsterna säger Louise Arodén Arvidsson.

Fakta om 1177 Vårdguidens e-tjänster

Nästan 2,5 miljoner svenskar har loggat in på 1177 Vårdguidens e-tjänster, varav 113 000 från Uppsala län. Inloggning görs med hjälp av e-legitimation. Föräldrar med barn under 13 år kan också göra sina barns vårdärenden via sin egen inloggning. Bakom 1177 Vårdguiden står Sveriges landsting och regioner.