Följ Region Uppsala

​Debattartikel till försvar för antibiotikan

Nyhet   •   Nov 18, 2015 08:31 CET

Den 18 november hålls den europeiska antibiotikadagen. Det är också starten för en omfattande kampanj under fyrkantstaggen #skyddaantibiotikan.

Landstingets smittskyddsläkare Mats Ericsson skriver i en debattartikel i UNT om hotet med resistensutveckling och hur vi alla kan bidra till att antibiotikan fortsätter att fungera också i framtiden.

Här är en sammanfattning av smittskyddsläkarens råd:

  1. Håll en god hygien, så att du inte sprider bakterier till andra. Tvätta händerna, speciellt vid matlagning och måltider och i samband med toalettbesök.
  1. Överanvänd inte antibiotika. Många enkla infektioner kan läka ut på egen hand. Diskutera antibiotikaanvändning med din läkare eller veterinär innan ordination, så att antibiotika inte används slentrianmässigt. Börja inte experimentera på egen hand, till exempel genom att beställa läkemedel på eget bevåg från oseriösa aktörer via nätet.
  2. Lämna alltid in överbliven antibiotika till apoteket. Om du spolar ner den i toaletten eller slänger den i soporna kommer antibiotikarester ut i miljön, vilket kan orsaka stor skada.

Läs hela debattartikeln på unt.se