Följ Region Uppsala

Östervåla vårdcentral evakueras

Pressmeddelande   •   Nov 14, 2014 14:28 CET

Östervåla vårdcentral kommer att behöva att evakueras till paviljonger. Det står klart efter att landstinget undersökt skadorna som orsakats av en vattenläcka tidigare i veckan.

En stor vattenläcka upptäcktes på måndagsmorgonen på Östervåla vårdcentral. Vattenläckan felanmäldes direkt och sanering påbörjades under måndagsförmiddagen. Dock hade stora mängder vatten hunnit rinna ut i lokalerna som nu måste renoveras.

– Just nu är det akuta skedet över på vårdcentralen, men vi har konstaterat att vattenläckan orsakat problem som måste åtgärdas, säger Robert Arktell, försörjningschef för Primärvården.

Åtgärderna kräver evakuering av stora delar av vårdcentralen. I nuläget berörs dock inte distriktssköterskelokalerna.

Fastighetsägaren, Landstingsservice, ansvarar för att hitta ersättningslokaler. Planen är att sätta upp paviljonger i närheten av nuvarande lokaler. Senast den 15 december ska vårdcentralen flytta sin verksamhet. I dagsläget vet man inte hur lång tid renoveringen kommer att ta.

– Paviljonger är en bra lösning för att kunna bedriva vårdcentralens ordinarie verksamhet parallellt med att lokalerna renoveras, säger Robert Arktell. För oss är det viktigt att fortsätta finnas i Östervåla och vi försöker verkligen prioritera våra patienter och medarbetare i processen.

Fastighetsägaren svarar också för att säkerställa att det inte är farligt att vara i befintliga lokaler fram till evakueringen. Det gör man bland annat genom att mäta inomhusluften kontinuerligt.

 – Det tar lite tid att få tag i paviljonger och att anpassa dem efter våra behov, men jag tycker vi har hittat en rimlig lösning och tidplan för evakuering i det läge som uppstått, säger Robert Arktell.

Östervåla vårdcentral kommer att bedriva sin verksamhet som vanligt, både före och efter evakueringen till paviljonger.

– Vi försöker arbeta som vanligt och finnas för våra patienter på samma sätt som vi alltid gör, även om vattenläckan självklart påverkar oss, säger Eva Bohlin, verksamhetschef på Östervåla vårdcentral.

– Vi har valt att tillfälligt stänga vår drop-in-mottagning och erbjuder i stället våra patienter att vid behov ringa och boka en akuttid hos oss.

Ytterligare information:
Robert Arktell, försörjningschef Primärvården, tel 018-611 07 87
Eva Bohlin, verksamhetschef Östervåla vårdcentral, tel 018-611 08 61