Följ Region Uppsala

​Ny landstingsfastighet uppnår högsta miljökraven

Pressmeddelande   •   Mar 10, 2016 14:04 CET

Landstinget har för första gången uppnått Miljöbyggnad Guld för en nyproducerad fastighet. Det innebär att landstinget uppfyller de högsta miljökraven.
– Landstinget ska bygga bra och hållbara fastigheter. Att vi nu uppnått certifiering Miljöbyggnads högsta krav är ett kvitto på att vi arbetar på rätt sätt, säger Robert Damberg (MP), ordförande i fastighets- och servicenämnden.

Enligt landstingets politiskt beslutade miljöprogram ska alla nyproducerade fastigheter och större ombyggnationer miljöcertifieras. Den nu aktuella fastigheten, en tillbyggnad av Rudbecklaboratoriet, Rudbeck 3, är den första byggnaden i landstingets fastighetsbestånd som certifieras enligt Miljöbyggnad.

Byggnaden, som huvudsakligen innehåller laboratorier, stod färdig i slutet av förra året, och hyrs ut av landstinget till verksamheter inom Uppsala universitet.

För att få certifikatet Miljöbyggnad Guld måste man ha beaktat miljöaspekten i alla delar i projektet.

– Certifieringen har inte bara gynnat miljöaspekten, utan också kvalitetssäkrat hela byggprocessen. Det kommer att gynna landstinget med lägre energiförbrukning, fuktsäkrare fastigheter, god inomhusmiljö och miljövänliga byggmaterial, säger Johan Ahlinder, miljöchef på Landstingsservice, som ansvarar för landstingets fastigheter.

Om Miljöbyggnad:
Miljöbyggnad är ett miljöcertifieringssystem för byggnader som utgår från svenska miljömål, byggregler och svensk bygg- och förvaltningspraxis. Det finns tre nivåer: guld, silver och brons, där det ställs olika krav inom områdena energianvändning, inomhusmiljö, material och kemikalier.

Ytterligare information:
Robert Damberg (MP), ordf fastighets- och servicenämnden, tel 070-275 52 25
Johan Ahlinder, miljöchef Landstingsservice, tel 070-611 05 54