Följ Region Uppsala

Landstinget stöder projekt för att starta fritidsbanker i länets alla kommuner

Pressmeddelande   •   Nov 10, 2016 10:33 CET

Landstinget i Uppsala län har beslutat att bidra med pengar till ett projekt för att starta så kallade fritidsbanker i samtliga kommuner i länet. Fritidsbanken fungerar som ett bibliotek, fast med sport- och fritidsprylar, där alla gratis kan låna utrustning.

– Vi tycker att fritidsbanker är en bra idé, som bidrar till att fler kan få chansen att prova på olika sporter och vara fysiskt aktiva utan att det behöver bli dyrt och krångligt. Genom att man återanvänder utrustning ger det också miljövinster, säger Malena Ranch (MP), ordförande för vårdstyrelsen.

Fritidsbanken är ett koncept som först togs fram i Deje i Forshaga kommun i Värmland. Idén är att alla som vill under en begränsad tid ska kunna låna sport- och fritidsprylar, till exempel skidor, skridskor, inlines och snowboards. Det är gratis att låna och det ställs inga särskilda krav på den som lånar, utan ska vara öppet för alla. Verksamheten drivs utan kommersiella intressen, med hjälp av gåvor och stöd från enskilda personer, företag och organisationer.

Idag finns fritidsbanker på 19 platser i Sverige. I Uppsala län pågår sedan tidigare ett projekt för att starta en fritidsbank i Örsundsbro i Enköpings kommun. Nu får Upplands idrottsförbund 920 000 kronor i bidrag från landstinget för att försöka etablera fritidsbanker i samtliga kommuner i länet. Det hela bygger på samverkan med lokala aktörer och kommunerna.

– Fritidsbanker fungerar som mötesplatser som alla i samhället kan utnyttja. Det kan bidra till bättre folkhälsa, och är samtidigt en viktig pusselbit för det lokala integrationsarbetet, säger Malena Ranch.

Läs mer

För ytterligare information om fritidsbanker, se http://www.fritidsbanken.se/

Kontaktpersoner:
Vårdstyrelsens ordförande Malena Ranch (MP), tel 076-495 03 11
Dag Söderberg, projektansvarig Upplands Idrottsförbund, tel 0761-04 70 07