Följ Region Uppsala

Landstinget föreslås ta över dirigering av ambulanser

Pressmeddelande   •   Apr 23, 2014 10:47 CEST

Landstinget i Uppsala län kan komma att ta över dirigeringen av ambulanser i egen regi. Enligt ett förslag som landstingsstyrelsen tar ställning till på måndag ska landstingsdirektören få i uppdrag att genomföra ett projekt med målet att ta över ambulansdirigeringen när avtalet med SOS Alarm går ut.

- Ambulansdirigeringen är en central samhällsfunktion. Genom att ta över den i egen regi får vi en långsiktig och stabil lösning, säger landstingsrådet Nina Lagh (M).

Landstinget har idag avtal med SOS Alarm i Sverige AB, som dirigerar länets ambulanser från en larmcentral i Stockholm. Avtalet går ut den 31 maj 2015.

Landstingen i Uppsala län, Sörmland och Västmanland har tillsammans låtit utföra en förstudie för att fram ett förslag till en långsiktigt hållbar lösning. Valet står mellan att göra en ny upphandling eller att ta över ambulansdirigeringen i egen regi. Utredningen rekommenderar det senare.

- Ambulanssjukvården har blivit allt mer avancerad och är idag en viktig del av vården. Nästa steg är att också dirigeringen av ambulanser utvecklas. Vårdkedjan börjar vid den första telefonkontakten. Därför är det också viktigt att dirigeringen sköts av sjukvårdsutbildad personal, som kan göra rätt bedömningar. Det uppnår vi genom att driva verksamheten i egen regi, säger Nina Lagh.

För att minska sårbarheten föreslås ambulansdirigeringen organiseras i samverkan med andra landsting. I första hand handlar det om ett samarbete med Sörmland och Västmanland, men även andra landsting och regioner har möjlighet att ansluta sig.

Landstingsstyrelsen i Uppsala län fattar beslut i frågan måndag 28 april. Landstinget Västmanland fattar beslut den 30 april och Landstinget Sörmland den 6 maj.

Mer information:
Nina Lagh (M), landstingsråd, tel 070-611 07 06
Jens Larsson, chefsjurist, tel 070-611 01 79