Följ Region Uppsala

Landstinget är näst bäst i Sverige på ekomat

Pressmeddelande   •   Sep 09, 2013 15:21 CEST

Patientmaten som serveras i Uppsala län har en stark ekologisk profil. Det visar en ny jämförelse av miljönyckeltal för landsting och regioner som publiceras idag.

Hela 85 procent av nötköttet som köptes in 2012 var både ekologiskt och närproducerat. Totalt var 37 procent av maten ekologisk, vilket är den näst högsta andelen av alla landsting i Sverige.

Rapporten har tagits fram av Sveriges landsting och kommuner och innehåller jämförelser av fem nyckeltal. Det område där Landstinget i Uppsala län utmärker sig är livsmedel. Bland annat köper landstinget in stora mängder ekologiskt kaffe, mjölk och bananer. Nötköttet som ingår i patientmaten kommer till största delen från närområdet i Mälardalen samt från södra Dalarna.

– I landstingets miljöprogram finns ett mål om att vi ska handla 35 procent ekologiska livsmedel till år 2014. Det är glädjande att se att vi genom att ställa krav i upphandlingen redan har överträffat det målet, säger landstingets miljöchef Marta Fallgren.

Andra områden som jämförs i rapporten är förskrivning av antibiotika, energianvändning i verksamhetslokaler, andel förnybart drivmedel i kollektivtrafiken samt klimatpåverkan från medicinska gaser.

– Jag är stolt över att landstinget i Uppsala län ligger i framkant för bättre miljö, djurskydd och vattenkvalitet. Det känns bra att säga att patientmaten som serveras här bidrar till ökad hållbarhet, säger Nina Lagh (M), vice ordförande i kostnämnden.

Mer information:
Marta Fallgren, miljöchef, tel 070-611 36 94
Nina Lagh (M), vice ordf kostnämnden, tel 070-611 07 06