Följ Region Uppsala

Folktandvården lanserar spel som ska göra barn och föräldrar till bättre tandborstare

Pressmeddelande   •   Maj 21, 2018 11:22 CEST

Folktandvården Sverige lanserar ett mobilspel som ska göra barn och vuxna till bättre tandborstare.

Den 22 maj lanserar Folktandvården Sverige ett mobilspel för barn. Appen som innehåller både spel och timer ska göra barn och föräldrar till bättre tandborstare.

När siffrorna visade en ökning av karies hos yngre skolbarn, även i Uppsala, insåg Folktandvården att man behövde ett nytt verktyg i kampen för friskare tänder. Samtliga folktandvårdsorganisationer i landet har gått samman i en historisk digital satsning för svensk folkhälsa.

- För att kunna fortsätta förebygga och vara världsbäst på friska tänder måste vi anpassa oss, utveckla oss och använda nya verktyg. I våra telefoner finns många appar som inspirerar och hjälper oss att hålla ordning i vardagen. Det är självklart att Folktandvården, med vårt ansvar för barn och unga och i vår storlek som folkhälsoaktör, ska finnas där och peppa både små och stora att ta hand om tänderna, säger Katja Lundgren, kommunikationschef på Folktandvården i Uppsala län och en av dem som arbetat fram spelet.

Både spel och lärande

Resultatet heter Rocka munnen, en app som innehåller både ett spel och en timer. Barnet skapar sitt eget musikband genom poäng som de samlat i spelet. Vid tandborstning spelas tandborstlåten, innehållandes pedagogiska instruktioner, under två minuter.

- Med spelet kopplar vi ihop tandborstning och skärmtid så att familjen kan leka fram en bra vana tillsammans hemma. Vår undersökning visar att mer än var tredje barn mellan 6 och 9 år inte får hjälp av en vuxen att borsta tänderna och att många familjer upplever att det blir tjat och konflikter kring tandborstningen. Där kan appen underlätta vardagen, säger Katja Lundgren.

Folktandvårdens historia innehåller många bevis på hur man framgångsrikt har förändrat och förbättrat tandhälsan i Sverige. Det är nästan exakt 80 år sedan den 25 maj 1938 då riksdagen beslutade om att införa en offentlig folktandvård.

Spelet finns att ladda ner gratis där spel och appar finns.

Ytterligare information:
Katja Lundgren, kommunikationschef Folktandvården i Uppsala län, tel 018- 611 61 36