Följ Region Uppsala

TV: Låna idrotts- och fritidsprylar helt gratis – lika enkelt som att låna en bok

Nyhet   •   Feb 20, 2018 12:01 CET

Vet du om att du kan låna idrotts- och fritidsprylar helt gratis? Tack vare Upplands Idrottsförbund och Region Uppsala är det är faktiskt lika enkelt som att låna en bok på biblioteket.

Fritidsbanken fungerar precis som ett bibliotek. Alla får låna och allt är gratis. Vi har även ett stort fokus på miljö och återbruk, säger Björn Hultén som är projektledare för Fritidsbanken.

Vart ska jag vända mig om jag vill låna utrustning?
– Man vänder sig till den lokala Fritidsbanken. Nu har vi ganska nyligen startat igång de här fritidsbankerna. Men vi har faktiskt en i Uppsala, den ligger i Gottsunda centrum, bredvid det vanliga biblioteket. Först kan du låna ett par skridskor, och sedan kan du låna en bok.

Hur länge får jag låna utrustningen?
– Om du lånar en pryl på Fritidsbanken, sport- eller fritidsutrustning av något slag, så får man låna det i 14 dagar, fortsätter Björn Hultén som gläds med att så många verkar ha hittat Fritidsbanken.

– Med hjälp av Region Uppsala, som vi på Upplands Idrottsförbund samarbetar med håller vi på att starta upp fritidsbanker på åtta kommuner. Det som är häftigt med det här är att det inte går att peka ut en viss målgrupp, alla lånar verkligen.

Vad händer om något av det jag lånar går sönder?
– Det är faktiskt en del i värdegrunden som Fritidsbanken har, att du ska kunna låna och testa utrustning. Om det är så att en skena går av på ett par skridskor, då vet vi att du har använt skridskorna. Det är en klapp på axeln.

Varför är det här så viktigt?
– Vi vill motverka all segregation inom idrotten och alla ska ha möjligheten till en aktiv fritid. Så är det inte i dag. Fritidsbanken uppfyller verkligen ett behov i samhället.

Hur kan jag hjälpa till?
– Du kan skänka, donera, din uttjänta utrustning till Fritidsbanken. Vi gör så här att vi tar in all utrustning, sedan kvalitetssäkras utrustningen så att vi vet att det vi lånar ut är i bra skick.

Här hittar Fritidsbanken på din ort