Följ Region Uppsala

TV: Gamla Uppsala Buss överträffar miljömålen

Nyhet   •   Mar 27, 2018 10:21 CEST

Mikke Holmberg, miljöadministratör på Gamla Uppsala Buss, kunde summera ett lyckat år för Gamla Uppsala Buss. Foto: Magnus Jansson Klarin/Region Uppsala.

Att arbeta mot uppsatta miljömål är inget nytt för personalen på Gamla Uppsala Buss som redan 1998 blev miljöcertifierade enligt ISO 14001. Under 2017 gick man dessutom på knock och överträffade de uppsatta miljömålen.

– Ja, 2017 var ett bra år för oss här på Gamla Uppsala Buss. Vi överträffade de flesta av våra mål och nådde upp till samtliga av dem som vi hade satt upp, säger Mikke Holmberg, miljöadministratör på Gamla Uppsala Buss, som kunde konstatera att man redan 2017 nådde upp till målen för 2018.

– Väldigt glädjande är vårt mål om att köra på en så hög andel fossilfritt som möjligt. Vi hade målet 75 procent, och vi nådde 85,4 procent – och då har vi 85 procent som mål även 2018, så det var ju väldigt bra resultat.

Redan 2020 siktar Gamla Uppsala Buss på att vara helt fossilfria, och Mikke Holmberg tror att man kommer att lyckas.

– Vi har haft en positiv trend de senaste åren där andelen har ökat hela tiden. Så det har sett bra ut tidigare också, men framförallt nu på senare år har det accelererat. Till 2020 är tanken att vi ska vara helt fossilfria 2020, och fortsätter det i den här takten så har vi goda förhoppningar om att nå dit i tid.

Gamla Uppsala Buss miljöarbete uppmärksammades också nationellt och blev, under 2017, nominerade till Transportföretagens hållbarhetspris.

– En annan glädjande sak under 2017 var att vi, för vårt miljöarbete, blev nominerade till Transportföretagens hållbarhetspris som ett av tio stora företag i Sverige. Vi vann inte, men bara att koma så långt som att bli nominerade är en ära i sig, fortsätter Mikke Holmberg som också berättar att Gamla Uppsala Buss redan 1998 blev miljöcertifierade.

– Vårt miljöarbete här på Gamla Uppsala Buss det har ganska långa anor idag. Vi blev miljöcertifierade enligt ISO 14001 redan 1998, och det var väldigt tidigt för bussföretag. Standarden ISO 14001, i sin första version, kom så sent som 1996 – och 1996 började vi också köra på biogas här i stan, så vi var tidiga även där.

Även när det kommer till förarna är fokuset på miljön väldigt tydligt.

– När det gäller förarna så har vi också ett system för att mäta individuella prestationer på miljöområdet. Att man kör sparsamt helt enkelt, för det är ju grunden. Förbrukar jag lite bränsle så kommer det ut lite avgaser ur avgasröret – och det bidrar till en bättre miljö. Där har vi en andel som kör enligt de uppsatta målen på 96 procent, och det tycker vi är en väldigt bra andel. Och det ligger kvar så högt även om vi har skruvat åt och gjort det lite svårare att köra grönt över åren.

Är förarna stolta över de lyckade miljömålen?

– Ja, jag tycker det, för vi har ett stort engagemang. De är väldigt insatta i vikten av att de gör sin del för att vi ska nå de här målen, och jag tror att de allra flesta är glada att jobba för ett företag där man känner att det går åt rätt håll. Miljön är ju något som angår oss alla, och det gör det inte bara på jobbet. Alla är medvetna om att man måste källsortera, dra sitt strå till stacken. Och där tycker jag att vi har fått med oss personalen på ett bra sätt, och det är jag väldigt glad för.


Fakta om Gamla Uppsala Buss
Gamla Uppsala Buss (GUB) är ett bolag som ägs av Region Uppsala. Huvudverksamheten är att, på uppdrag av UL, köra stadsbussarna i Uppsala. Andra delar i verksamheten är färdtjänsttrafik med specialfordon, skol-, och särskoleskjutsar på uppdrag av kommunen, bokbusstrafik, viss beställningstrafik samt uthyrning av mobila förskolebussar. I verksamheten ingår också egen bussförarutbildning, fordonsverkstad, lack- och plåtverkstad samt tvätt- och servicehall. Styrelsen i Gamla Uppsala Buss utses av fullmäktige i Region Uppsala.