Följ Region Uppsala

Tema motion i nya tidningen 1177 Vårdguiden

Nyhet   •   Sep 03, 2019 09:27 CEST

Tema motion i nya tidningen 1177 Vårdguiden

Det tredje numret av Tidningen 1177 Vårdguiden, som kommer i brevlådan den här veckan, bjuder på tema motion. Tidningen har träffat Cecilia Bernhardsson från Regionkontorets kommunikationsavdelning som tillsammans med flera tjejkompisar har startat den ideella träningsgruppen RITS i det lilla samhället Ramstalund utanför Uppsala.

– Det började 2014 med att några av oss tjejer körde intervallträningar ihop. Ryktet spred sig snabbt och nu är vi 14 tjejer som tränar ihop och där vi turas om att vara i varandras trädgårdar. Förutom gräsmattan använder vi oss av det som finns i trädgården, som trappor, stenar eller träd. Så enkelt och så roligt, säger Cecilia Bernhardsson, kommunikationsassistent.

Varför har det blivit så populärt tror du?
– Träningen kräver inga dyra redskap, och vi behöver inte ta oss till något gym. I stället kör vi på hemmaplan där vi använder oss av vår egen kroppsvikt och kompletterar med gummiband och bollar. Sedan är det så klart också gemenskapen. Vi vågar skratta och gråta tillsammans.

Tidningen innehåller också 26 tips och hjälp vid dålig andedräkt, en intervju med inspiratören Amanda Malmberg som använder sin Youtube-kanal för att berätta om hur diagnosen har blivit hennes superkraft. Tidningen fokuserar också på stressen i skolan, och träffar även Loui som föddes i fel kropp.

Tidningen 1177 Vårdguiden skickas ut till vårdmottagningar och hushåll i länet fyra gånger per år och räknas som samhällsinformation. Den är ett komplement till webbplatsen1177.se, Region Uppsalas samlade plats för e-tjänster och information om vård och hälsa. 1177 Vårdguiden är en tjänst från alla Sveriges regioner och landsting.

Läs 1177 Vårdguiden nr 3 2019 som e-tidning