Följ Region Uppsala

Höstens omgång av Litteraturkarusellen har snurrat igång

Nyhet   •   Okt 16, 2018 11:12 CEST

Lina Sjöberg och Andreas Jakobsson. Fotografer: Sofia Runarsdotter (Lina), Lena Granefelt (Andreas).

Litteraturkarusellen är ett läs- och litteraturfrämjande samarbete mellan Regionbibliotek Uppsala och kommunbiblioteken i Uppsala län. Sedan 2014 har två författare varje höst och vår besökt länets folkbibliotek. Nu har höstens omgång av Litteraturkarusellen snurrat igång med Uppsalaförfattarna Lina Sjöberg och Andreas Jakobsson.

Lina Sjöberg är teologie doktor och bor och arbetar i Uppsala. Hon debuterade 2005 med Resa till Port Said och tidigare i år kom romanen Simson (2018). Där möter vi Simson, den tragiske och urstarke hjälten från Bibeln, som hemsöks av ett raseri han inte kan kontrollera och som därför ständigt blir missförstådd och fruktad. Lina Sjöberg berättar hans historia och fram träder en människa med vad vi idag skulle kalla en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning som kämpar för att få ihop sitt liv.

Andreas Jakobsson är frilansjournalist och bosatt i Uppsala. Han har skrivit boken Svinnlandet (2015), som handlar om dumpstring och matsvinnet i Sverige. Vad är det som gör att så otroligt mycket mat slängs – hos bonden, i butikerna och av oss konsumenter? I Svinnlandet dissekerar Andreas Jakobsson systemfelen som skapat detta vansinne – och pekar samtidigt på en rad konkreta lösningar.

Läs mer om Litteraturkarusellen och se höstens turnéplan på www.regionuppsala.se/litteraturkarusellen

För mer information kontakta:

Stefan Eurenius, bibliotekskonsulent, Regionbibliotek Uppsala, 018-611 66 19, 076-721 82 41, stefan.eurenius@regionuppsala.se