Följ Region Uppsala

Enklare med frikort i framtiden

Nyhet   •   Jun 20, 2013 16:33 CEST

Snart behöver du inte samla stämplar till ditt frikort. I stället håller vi reda på dina betalningar, och talar om för dig när du inte behöver betala fler avgifter.

Just nu genomför vi förändringen successivt på mottagningarna i Uppsala län.

Högkostnadsskydd – betala högst 1 100 kronor
I hela Sverige finns ett högkostnadsskydd. Det innebär att ingen behöver betala mer än 1 100 kronor i avgifter, under en period på tolv månader, för besök på mottagningar i ett landsting eller mottagningar som har avtal med ett landsting.

Frikort
Ett frikort får du när du har betalat avgifter för sammanlagt 1 100 kronor. Frikortet talar om att du inte behöver betala mer under resten av perioden på tolv månader. Du kan använda frikortet i hela landet.

Hittills har du kunnat samla stämplar från dina besök i vården, för att visa hur mycket du har betalat. När stämplarna har visat att du har betalat 1 100 kronor, har du fått ett inplastat frikort.

Inga stämplar i framtiden
Landstinget genomför förändringen successivt på mottagningarna. Fram till dess att alla mottagningar har gått igenom förändringen, ska du överallt fortsätta att samla stämplar, och du kan få ett frikort. Från mars 2014 skickas det frikortet till din hemadress via Posten.