Följ Region Uppsala

Demensutbildad tandvårdspersonal

Nyhet   •   Apr 15, 2016 07:30 CEST

- Kan vi inte bemöta patienten på rätt sätt, så kan vi heller inte utföra vår behandling.
Så resonerade Elisabeth Jörtsö, Gun Norlin och Ulrika Olsson, tandhygienister i Tierp som utbildat sig i bemötande av dementa.

Folktandvården i länets norra kommuner har under flera år gjort munhälsobedömningar och enklare behandlingar på dem med särskilda behov, direkt på äldreboenden. Tandhygienisterna Elisabeth Jörtsö, Gun Norlin och Ulrika Olsson i Tierp upplevde problem att behandla just dementa personer. De gick därför en speciell demensutbildning genom Stiftelsen Silviahemmet.
- Vi vill ju vara så professionella vi kan i vårt bemötande. Kan vi inte bemöta patienten på rätt sätt, så kan vi heller inte utföra vår behandling på ett boende eller på kliniken, säger Elisabeth Jörtsö.

På vilket sätt har ni nytta av det i vardagen?
- Det finns flera demenssjukdomar som yttrar sig på olika sätt. Vi har en annan trygghet nu i vår profession när vi bemöter och behandlar. Jag testade till exempel på ett boende att stå nära och gunga med en patient. Dementa härmar och följer ju andras beteende så till slut gungade vi tillsammans och då fick jag henne att gapa. En annan gång borstade jag tänderna på mig själv, och då gjorde patienten likadant.

Sedan årsskiftet har Folktandvården uppdraget att göra munhälsobedömningar på dem med särskilda behov i hela länet. Det finns också specialutbildade mobila team som utför behandlingar på boenden. Patienten väljer själv vilken aktör som ska utföra tandvård och behandlingar.
För att få munhälsobedömning och tandvård i hemmet krävs intyg om nödvändig tandvård.